Kernverhaal

In Regio Hart van Brabant werken 11 gemeenten intensief samen om ervoor te zorgen dat kinderen gezond, veilig en prettig op kunnen groeien, hun mogelijkheden kunnen onderzoeken, talenten kunnen ontwikkelen en het beste in zichzelf naar boven kunnen halen.
In elke gemeente is het prettig dat er een sociaal netwerk in de buurt is waar kinderen kunnen sporten of waar ouders naartoe kunnen met vragen, of als ze bijvoorbeeld hulp willen met het invullen van formulieren. En fijne buren waar je zo nu en dan op terug kunt vallen.
Soms lukt het niet met hulp in de nabije omgeving. Bijvoorbeeld als er opvoed- of ontwikkelingsvragen zijn. In dat geval kan een gezin terecht bij een wijk- of dorpsteam in de gemeente.
Het kan zijn dat er meer nodig is. Dan is er een hulpverlener dichtbij in de buurt die snel in gesprek gaat met het gezin en kijkt wat er kan en of er aanvullend iets nodig is. Voor kinderen en gezinnen die ondersteuning nodig hebben, is er hulp op maat. Als de veiligheid van het kind in het geding is, handelen we snel en adequaat. Hiervoor hebben we in regio Hart van Brabant het uitvoeringsprogramma ‘Samen met de Jeugd’ ontwikkeld. Deze is onderverdeeld in vier programmalijnen, waarmee we het verschil maken in de regio. Dat doen we zo:
Het kan zijn dat er meer nodig is. Dan is er een hulpverlener dichtbij in de buurt die snel in gesprek gaat met het gezin en kijkt wat er kan en of er aanvullend iets nodig is. Voor kinderen en gezinnen die ondersteuning nodig hebben, is er hulp op maat.
Als de veiligheid van het kind in het geding is, handelen we snel en adequaat. Hiervoor hebben we in regio Hart van Brabant het uitvoerings­programma ‘Samen met de Jeugd’ ontwikkeld. Deze is onderverdeeld in vier programmalijnen, waarmee we het verschil maken in de regio.
Dat doen we zo:
We bieden kinderen en jongeren zo snel mogelijk de best passende zorg en toekomstperspectief.
We laten kinderen opgroeien in een thuissituatie met personen die dichtbij hen staan en die ze vertrouwen.
We zorgen ervoor dat elk kind en elke jongere zich veilig voelt, zodat hij of zij zich zo maximaal mogelijk kan ontwikkelen, ontplooien en mee kan doen in de samenleving.
We zorgen ervoor dat kinderen zich kunnen ontwikkelen op school, ook als ze (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben.
Om deze opgaven te realiseren, vindt intensieve afstemming plaats en brengt elke gemeente daar waar nodig middelen en menskracht in. We kopen samen zorg in en door krachten en kennis te bundelen kunnen we het jeugdstelsel eenvoudig, effectief en betaalbaar houden.
We kunnen hierbij niet zonder onze jongeren. Samen met hen verkennen, ontwikkelen en realiseren we innovaties. Zodat we aansluiten bij hun leefwereld en écht begrijpen wat er nodig is.
We hebben een grote verantwoordelijkheid met elkaar. Er spelen landelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op onze regio, zoals de Hervormingsagenda Jeugd en het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Hierdoor staan we voor een flinke opgave de komende jaren. Het is belangrijk om als gelijkwaardige samenwerkingspartners verbinding met elkaar te blijven zoeken. Open te staan voor nieuwe ideeën, deze waar nodig te faciliteren, soms ook gewoon durven loslaten en bovenal te luisteren en daar samen van te leren. Want alleen zo kunnen we het verschil maken voor kinderen en gezinnen.
We hebben een grote verantwoordelijkheid met elkaar. Er spelen landelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op onze regio, zoals de Hervormings­agenda Jeugd en het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming. Hierdoor staan we voor een flinke opgave de komende jaren.
Het is belangrijk om als gelijkwaardige samenwerkingspartners verbinding met elkaar te blijven zoeken. Open te staan voor nieuwe ideeën, deze waar nodig te faciliteren, soms ook gewoon durven loslaten en bovenal te luisteren en daar samen van te leren. Want alleen zo kunnen we het verschil maken voor kinderen en gezinnen.